NEET Syllabus 2021 PDF

NEET Syllabus 2021 PDF

PDF NameNEET Syllabus 2021
No. of Pages28
PDF Size0.12 MB
LanguageEnglish
PDF CategoryEducation & Jobs
Published/UpdatedAugust 4, 2021
Source / Creditsacademics-india.com
Comments ✎
Uploaded Bypk

Download NEET Syllabus 2021 PDF for free using the direct download link given at the bottom of this article.

NEET Syllabus 2021

NEET Syllabus 2021 comprises of three subjects – Physics, Chemistry and Biology. Topics covered in these three subjects from Class 10 to Class 12 are all included in the syllabus of NEET 2021. Candidates who wish to appear for the examination are advised to go through the NEET syllabus 2021 before starting their preparation. In this article, we have divided the syllabus of NEET 2021 into two parts, that is, the topics covered in Class 11 and those covered in Class 12.

NEET Syllabus 2021

The Medical Council of India (MCI) recommends the following syllabus for the National Eligibility-cum-Entrance Test for admission to MBBS courses across the country (NEET UG) after review of various State syllabi as well as those prepared by CBSE, NCERT, and COBSE.

NEET Syllabus 2021 PDF - 2nd Page
Page No. 2 of NEET Syllabus 2021 PDF

Chemistry

Class 11

  • Some Basic Concepts of Chemistry
  • Structure of Atom
  • Classification of Elements and Periodicity in Properties
  • Chemical Bonding and Molecular Structure
  • States of Matter: Gases and Liquids
  • Thermodynamics
  • Equilibrium
  • Redox Reactions
  • Hydrogen
  • s-Block Element (Alkali and Alkaline earth metals)
  • Some p-Block Elements
  • Organic Chemistry- Some Basic Principles and Techniques
  • Hydrocarbons
  • Environmental Chemistry

 Class 12

  • Solid State
  • Solutions
  • Electrochemistry
  • Chemical Kinetics
  • Surface Chemistry
  • General Principles and Processes of Isolation of Elements
  • p- Block Elements
  • d and f Block Elements
  • Coordination Compounds
  • Haloalkanes and Haloarenes
  • Alcohols, Phenols and Ethers
  • Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids
  • Organic Compounds Containing Nitrogen
  • Biomolecules
  • Polymers
  • Chemistry in Everyday Life
See also  Sri Dakshinamurthy Stotram | దక్షిణా మూర్తి స్తోత్రం PDF in Telugu

Physics

Class 11

  • Physical-world and measurement
  • Kinematics
  • Laws of Motion
  • Work, Energy and Power
  • Motion of System of Particles and Rigid Body
  • Gravitation
  • Properties of Bulk Matter
  • Thermodynamics
  • Behaviour of Perfect Gas and Kinetic Theory
  • Oscillations and Waves

Class 12

  • Electrostatics
  • Current Electricity
  • Magnetic Effects of Current and Magnetism
  • Electromagnetic Induction and Alternating Currents
  • Electromagnetic Waves
  • Optics
  • Dual Nature of Matter and Radiation
  • Atoms and Nuclei
  • Electronic Devices

Biology

Class 11

  • Diversity in Living World
  • Structural Organisation in Animals and Plants
  • Cell Structure and Function
  • Plant Physiology
  • Human physiology

Class 12

  • Reproduction
  • Genetics and Evolution
  • Biology and Human Welfare
  • Biotechnology and Its Applications
  • Ecology and environment

Best books for NEET physics

  1. 40 Days Physics for NEET by S B Tripathi
  2. Concepts of Competition Physics for CBSE PMT by Agarwal
  3. Concepts of Physics by H C Verma
  4. Fundamental Physics by Pradeep
  5. Fundamentals of Physics by Halliday, Resnick, and Walker
  6. NCERT Physics by Anil Aggarwal
  7. Objective Physics By D C Pandey
  8. Objective Physics by Prof. Satya Prakash Arya (MTG Publishers)
  9. Physics for NEET by C P Singh
  10. Problems in General Physics by I E Irodov

Reduced NEET Syllabus, 2021

Many students have been concerned about the NEET 2021 exam syllabus this year. Students have expressed concern about the proposed changes to the syllabus of competitive exams, as most boards have reduced the syllabus. The following questions will answer the question: Will the syllabus for JEE and NEET 2021 be reduced? Or will it be based on the revised CBSE Board Syllabus?

While interacting with Kendriya Vidyalaya students, Education Minister Ramesh Pokhriyal Naishank addressed the question about reducing the syllabus. Although he did not say that questions would be based on the revised syllabus, he pointed out that students would have the option of choosing from topics that were removed from the syllabus.

The Minister replied that students would only need to study the revised syllabus in order to pass their CBSE Board exams. The question papers will include the choice for the competitive exams. Only the internal options would be included in the section that was removed. The board examination would not be subject to questions.

SOME COMMON QUESTIONS ABOUT (neet full form) NEET AND NEET-UG:

Q1. What is NEET- UG?

Ans.NEET stands for National Eligibility Cum Entrance Test.

The National Eligibility cum Entrance Test (NECMET) is a new qualifying cum entrance test. It was notified by the “Regulations on Graduate Medical Education 1997 and BDS Course Regulations.” 2007′, published by the Medical Council of India at the Gazette of India Extraordinary on 21st December 2010 and 15 Feb 2012 respectively. The Ministry of Human Resource Development, Govt. NEET was introduced by the Medical Council of India (MCI), and the Ministry of Human Resource Development, Govt. NEET was created for:

NEET-UG Undergraduate Medical Courses like MBBS, BDS, etc.

Post Graduate (NEETPG), Medical Courses like M.S., and M.D.

Q2. Q2. Why NEET?

Ans.A. To create an umbrella exam, or one entrance exam, for all Indian medical aspirants.

See also  Asclepius Wellness Product Details PDF in Hindi

Admission to the Se seats was previously made via state-level entrance exams. India had more than 25 Medical Entrance Examinations to admit to different Govt. Pvt. Pvt.

Students appeared in on average 7-9 entrance exams, which created unnecessary stress for parents and students.

d. Parents often face financial problems when multiple exams are required. NEET saves money, time and effort.

Multiple exams can prove difficult because students need to prepare for multiple syllabi. This can further stress students.

f.NEET will replace AIPMT and other state-level CETs like Delhi-PMT MHCET or R -PMT WBJEE or EAMCET. NEET does not cover AIIMS.

 Q3. What is the difference between AIPMT and NEET

Ans.NEET – This is a single eligibility cum entrance exam, namely ‘Nationaleligibility-cum-Entrance Test for Admission to MBBS/BDS Courses’. AIPMT was conducted by CBSE to select applicants for admission under All India Quota at 15 percent. NEET will replace AIPMT and other similar Under Graduate Medical Entrance Exams.

Q4.Who will conduct NEET (UG).

Ans.NTA stands for National Testing Agency.

National Testing Agency (NTA) is a recognized, independent, specialist testing agency that administers entrance exams to higher education institutions.

It is difficult to evaluate the competence of applicants for admissions or recruiting. It is difficult to assess the competence of applicants for admissions and recruiting. This is due to the need for a combination research-based international standards as well efficiency and transparency. The National Testing Agency can address all such issues using best practices in all areas including test preparation, delivery and marking.

Ministry of HRD, Govt. Ministry of HRD, Govt.Dental Council of India (http://www.dciindia.org).
Directorate General of Health Services Ministry of Health and Family Welfare, Govt. of India (http://www.mohfw.nic.in/)

Q5. How many colleges are involved in NEETUG?

Ans.MCI has listed 355 and 300 Medical colleges. These colleges will fall under the umbrella NEET 2019. These colleges will offer a total of 43,000.00 MBBS in India and 24.800 dental seats in India.

Q6. Is the exam conducted online or offline?

Ans.NEET(UG),-2019 will be an offline pen and paper test.

Q7.Will there only be one stage?

Ans.NEET is a one-stage exam.

Q8. What will be the syllabus for NEET (UG).

NEET Question Papers are based on a common syllabus, which has been notified to the Medical council of India. You can find the syllabus at www.mciindia.org.

Q9. What will be the NEET pattern?

These are the answers.The Entrance Exam is composed of 180 objective-type questions. Each question requires four correct answers. Each correct answer earns you 04 points. Each incorrect answer will result in a loss of 01 points. Paper will be totalled at 180×4 =720 points

 Q10. What is the duration of NEET?

Ans.The NEET lasts for three hours from 10.00 am to 1.00 pm..

Q11. Q11. What is the official website for the Board for National Eligibility Cum Entry Test (NEET).

Ans.This is the official website for Board for National Eligibility Cum Entry Test. This website contains all information about the exam.

 Q12. How do I complete the online application for NEET Do you have a guideline that students can follow before filling out an application form?

Ans.Online applications for NEET-UG can be found at www.cbsenet.nic.in

See also  Job Card Application Form West Bengal PDF
Q13. What are the duration/timings of NEET?

Ans.The NEET lasts for three hours from 10.00 am to 1.00 pm.

Q14. What is the minimum and maximum age for NEET 2013?

Ans.The minimum age to be admitted is 17 years. Candidats must be 31 years old or older in order to be admitted to the 1st year MBBS/BDS Course.

Ans. A candidate applying for admission to 15% All India Quota Government Medical Colleges seats through National Eligibility-cum-Entrance Test is required to be at least 25 years old as of 31 December the year of entrance examination. Candidates from Scheduled Castes/ Scheduled Tribes/ Other Backward Classes are eligible for a 5-year exemption to this upper age limit.

Ans.There is no upper age limit for candidates applying to the NEET to fill State Quota positions. Admission to State Quota is subject to the prevailing norms in each State/UT.

Q15. Is Maths compulsory if I want NEET to appear?

Ans.You don’t have to take Maths to be eligible for NEET.

 Q16. I am a blind student. Q16. Q16. I am a blind student.

Blind candidates can be assisted by the Executive Director, JEE(Main). Candidates must contact JEE (Main) Executive Director one month before the exam to obtain a medical certificate from a competent authority. The Center Superintendent will provide amanuenses. The Center Superintendent will provide amanuenses to Class XI Commerce/Humanities students with Mathematics. These candidates will be allowed an extra hour.

Q17 I have 12 credits of English, Hindi, and Chemistry. I also appeared or will appear for Biology subjects on any other Board/NIOS examination. Can I apply for NEET?

Ans.No. Any examination equivalent to class VIII passed by a recognized Board/University consisting of Physics, Chemistry, Biology/Biotechnology, including practical tests in these subjects, is eligible.

Q18. How many attempts/numbers can a student make for NEET?

Ans.There is no limit to the number of times you can try. Medical Institutions/Universities will determine if you are eligible for admission to MBBS/BDS courses.

Q19. What are the JEE Main Exam reservation rules?

Ans.Candidates from certain categories can be granted reserved seats under Government of India rules. These seats are based on less strict criteria. These include:

I. If they are part Non-Creamy Layer, then Other Backward Classes (OBC).

Reservations will only be granted to classes/castes/tribes that are included in the central list published annually by the Govt of India.

Q20. What is state code of eligibility?

Ans.The State Code of Eligibility is the Code of the State in which a candidate has passed the +2 exam. This code allows them to appear for the JEE Main and be admitted to the B.E/B.Tech/B.Arch/B. Programs. The Planning Courses of the colleges/institutions of the States/UT. Indian nationals who have successfully passed an equivalent qualification exam at an institution overseas will be eligible to apply for the State of Eligibility. The state of eligibility will be determined by the permanent address listed in the Passport.

This blog contains all the information you need about neet full, full form, and niitt-phul phoNrm. Full form of neet, full form of neet and niitt-phul phoNrm.. complete form. This blog has a lot of useful information. cheers!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *