NEET (नीट) का फुल फॉर्म क्या होता है? | Full form OF NEET | WHAT IS NEET EXAM

NEET (नीट) ka मतलब ya Full Form National Eligibility cum Entrance Test (नेशनल एलिजिबिलिटी कम एंट्रेंस टेस्ट) hota है।


1.NEET (नीट) यूजी

नीट एक National Level का कॉमन एंट्रेंस Examination है, जिसमें Qualify करने वाले Students को मेडिकल Fields के अलग-अलग Courses जैसे कि एमबीबीएस, BDS बीएचएमएस आदि में Admission मिलता है।

National Test Agency के द्वारा कंडक्ट किए जाने waala यह एग्जाम Bharat के मेडिकल college में एडमिशन के liye जरूरी है।

किसी स्टूडेंट ने Neet Exam में कैसा स्कोर किया है, उसी के base पर उसे अलग-अलग Goverment और Private Medical College और कोर्सेज में Admission मिलता है।

नीट एग्जाम दो तरह के होते हैं Neet U.G. and Neet P.G.।

NEET (नीट) यूजी 

Neet UG under-graduate Courses जैसे कि MBBS, BDS और BAHAMAS में Admission के लिए जरूरी है।

Bharat के सभी मेडिकल कॉलेजेस इस Entrance एग्जाम के थ्रू ही Under Graduate Courses में एडमिशन देते हैं।

AIMS और JIPMER दो ऐसे मेडिकल COLLEGE हैं, भारत में, जिन्हे अलग से Entrance Exam Conduct करने का परमिशन है।

Goverment Medical College में एमबीबीएसAdmission ऐडमिशन में हर मेडिकल कॉलेज में, उस Rajya के स्टूडेंट को के liye 85% सीट reserve रहता है, 15% सीट ऑल इंडिया student ke लिए होता है

NEET का इतिहास

Neet की शुरुआत 2013 में hue इससे pahle भारत में Medical एडमिशन के लिए बहुत saare एंट्रेंस एग्जाम होते थे, Alag-Alag College और राज्य अपना खुद ka इंट्रेंस Exam कंडक्ट karthe थे।

Jiske कारण स्टूडेंट्स को काफी परेशानी का सामना करना पड़ता था, और एडमिशन में बहुत सारा करप्शन भी होता था।
इन्हीं सारी बातों को ध्यान में रखकर पूरे इंडिया के लिए एक ही एंट्रेंस एग्जाम का कांसेप्ट लाया गया।

आज नीट के कारण मेडिकल यूजी ऐडमिशन और मेडिकल पीजी ऐडमिशन बहुत ही पारदर्शी ढंग से हो रहा है।

NEET UG के लिए पात्रता(Eligibility criteria for NEET 2021)

The set of norms that the conducting authority has established, i.e. The National Testing Agency (NTA). NEET 2021, which is conducted annually, allows medical aspirants to apply for admissions in MBBS or BDS colleges in India. Candidates must meet NEET eligibility criteria before applying for NEET 2021. This may include educational qualifications and age limits, as well as reservation criteria. To be eligible for the exam, candidates must pass 12th grade with Chemistry, Biology and Physics. General category candidates must obtain 50% in 12th grade. SC/ST/OBC candidates must attain 40% to be eligible for NEET 2021.

NEET 2021 Age Limit

These are the maximum and minimum age limits for NEET 2021:

  • Candidates aspiring to NEET 2021 must be under 17 years of age as of December 31, 2021. Candidates who are 16 years old and applying for NEET 2021 are eligible, as they will have completed 17 years by December 31 2021. 2021 is the admitted year.
  • General Category has a maximum age of 25 years
  • For Reserved Category and Public Works, the upper age limit is 30 years.

The official notification states that the NEET 2021 age requirements have been updated as follows:

Name of the CategoryEligibility
General (UnReserved) and General (EWS)The candidate should be born on or before December 31, 2003
SC/ ST/ OBC-NCL/ PWDThe candidate should be born on or before December 31, 2003

नीट यूजी की मुख्य बातें

  • Neet UG हर साल मई MAHINE में Conduct किया जाता है।
  • यह Exam पेन और Paper से लिया जाता है यानी Offline में लिया जाता है।
  • Neet UG एग्जाम का Full marks 720 होता है, जिसमें हर साल लगभग 120 के लगभग स्कोर करने वाले स्टूडेंट काउंसलिंग के लिए एलिजिबल होते हैं।
  • इस Entrance ki एग्जाम का Application फीस 1500 रुपए है।
  • यह Entance एग्जाम 3 घंटे का hota है, और इसमें Objective टाइप क्वेश्चन पूछे जाते हैं।

नीट पीजी:

नीट पीजी का फुल फॉर्म National Eligibllity KUM enTRANCE test for post Graduate होता है।

नीट PG यानी Post graduate exam भारत के मेडिकल कॉलेजेस में पोस्ट ग्रेजुएट कोर्सेज में admission ke liye कंडक्ट किया जाता है।

भारत ke Medical colleges में पीजी कोर्स में Admsision के लिए यह एंट्रेंस Exam LIKHNA और इसमें क्वालीफाई Karnaजरूरी है।

SOME COMMON QUESTIONS ABOUT NEET AND NEET-UG:

Q1. What is NEET- UG?

Ans.NEET stands to National Eligibility cum Entrance Test.

The National Eligibility cum Entrance Test is a new qualifying cum entrance exam. It was notified by the ‘Regulations on Graduate Medical Education, 1997 and BDS Course Regulations. 2007,’ published by the Medical Council of India in the Gazette of India Extraordinary dated 21st Dec, 2010 and 15 February 2012 respectively. The Ministry of Human Resource Development, Govt. of India (MHRD), and the Medical Council of India(MCI) have introduced NEET. NEET was introduced for:

NEET-UG Undergraduate Medical Courses like MBBS, BDS, etc.

Post Graduate (NEETPG) Medical Courses such as M.S., M.D.

Q2. Why NEET?

Ans.a. To create an umbrella exam or one entrance exam for all medical aspirants of India.

Until now, admission to the se seats was made through state-level entrance exams. India had over 25 Medical Entrance Exams for admission to various Govt. Pvt. Medical Colleges

On average, students appeared in 7-9 entrance tests, which caused unnecessary stress for both parents and the student.

d. Furthermore, parents are often faced with financial difficulties when they have to take multiple exams. NEET saves time, effort and money.

Multiple exams can be challenging because students must prepare for multiple syllabi. Students are further stressed by this.

f.NEET will replace the AIPMT and other state level CETs such as Delhi-PMT MHCET, R -PMT WBJEE, EAMCET, etc. (AIIMS is not covered by NEET).

Q3. What is the difference in AIPMT and NEET?

Ans.NEET – This is a single eligibility cum entrance exam, namely ‘Nationaleligibility-cum–Entrance Test for Admission to MBBS/BDS Courses’. CBSE conducted AIPMT to select candidates for admission under All India Quota at 15%. NEET will replace AIPMT, and similar Under Graduate Medical Entrance Examinations.

Q4.Who will be conducting NEET (UG)?

Ans.NTA stands as National Testing Agency.

National Testing Agency (NTA), a leading, specialist, independent, and self-sustaining testing organization, has been established to administer entrance exams for admission/fellowship at higher education institutions.

It has been difficult to assess the competence of applicants for admissions and recruiting. This is because it requires a combination of research-based international standards, efficiency and transparency, as well as error-free delivery. All such problems can be addressed by the National Testing Agency using best practices in all areas, including test preparation, test delivery, and test marking.

Ministry of HRD, Govt. Ministry of HRD, Govt.
Dental Council of India (http://www.dciindia.org).
Directorate General of Health Services, Ministry of Health and Family Welfare (DGHS), Govt. of India (http://www.mohfw.nic.in/)

Q5. How many colleges participate in NEETUG and how many are there?

Ans. MCI has listed a total of 355 Medical and 300 Dental colleges, which will be under the umbrella of NEET 2019. These colleges will offer a total number of 43,000.00 MBBS and 24.800 Dental seats in India.

Q6. Whether the exam. Will the exam be conducted offline or online

Ans.NEET(UG)-2019 will be an off-line pen and paper test.

Q7.Will there be only single stage exam?

Ans.NEET is a single-stage exam.

Q8.What will be the syllabus of NEET (UG)?

The NEET Question Papers will be based upon a common syllabus that has been notified by the Medical council of India. This syllabus can be found on www.mciindia.org.

Q9. What will be the NEET pattern?

Answers. The Entrance Exam consists of 180 objective type questions. Each question has four correct answers. Each correct answer will earn you 04 marks. For each incorrect answer, you will lose 01 points from your total score. Paper will have a total of 180×4 =720 marks.

Q10. . What is the time/duration of NEET?

Ans. The NEET will last for three hours, from 10.00 a.m. until 1.00 p.m.

Q11. What is the official website of the Board for National Eligibility Cum Entrance Test (NEET)?

Ans. This is the official website for the Board for National Eligibility Cum Entry Test (NEET). This website will contain all information related to the examination.

Q12. How do I fill out the ‘online’ application for NEET? Is there a guideline for students to follow before filling out the application form?

Ans.Application forms for NEET-UG are available online at www.cbseneet.nic.in

Q13. What are the duration/timings of NEET?

Ans. The NEET will last for three hours, from 10.00 a.m. until 1.00 p.m.

Q14.What is the minimum and maximum age to take NEET 2013 exam?

Ans. Minimum age for admission is 17 years. Candidates must be at least 31 December of the year they are admitted to the 1st Year MBBS/BDS Course.

Ans. A candidate applying for admission to 15% All India Quota Government Medical Colleges seats through National Eligibility-cum-Entrance Test is required to be at least 25 years old as of 31 December the year of entrance examination. This upper age limit is subject to a 5-year relaxation for candidates from Scheduled Castes/ Scheduled Tribes/Other Backward classes.

Ans. Candidates appearing in the NEET to fill State Quota seats are not subject to an upper age limit. Admission to State Quota seats is subject to the prevailing norms of each State/UT.

Q15. Is Maths compulsory if I want NEET to appear?

Ans.It’s not necessary to take Maths in order to appear on NEET.

Q16. I am a blind student. Q16. I am a blind student.

Provision has been made in order to provide assistance to blind candidates. For JEE (Main), candidates must contact the Executive Director, JEE(Main), one month prior to the exam with a medical certificate from the competent authority. The Center Superintendent will provide amanuenses. The Center Superintendent will provide amanuenses for Class XI students of Commerce/Humanities with Mathematics. These candidates will be granted an additional hour.

Q17 I have 12 credits in English, Hindi and Chemistry and I appeared/appear for Biology subjects from any other Board/NIOS examination. Will I be eligible for NEET?

Ans.No. Any examination equivalent to class VIII passed by a recognized Board/University consisting of Physics, Chemistry, Biology/Biotechnology, including practical tests in these subjects, is eligible.

Q18.For how many attempts / numbers a student can appear for NEET?

Ans. There are no limits on the number of attempts. Medical Institutions/Universities will determine if you are eligible for admission to MBBS/BDS courses.

Q19.What are the JEE-Main Exam reservation rules?

Ans. Under Government of India rules, candidates from certain categories are allowed to sit in reserved seats based on more relaxed criteria. These are:

I. If they are part of Non-Creamy Layer (NCL), then Other Backward Classes (OBC).

II. Scheduled Castes

III. Scheduled Tribes

Reservations will only be granted to classes/castes/tribes that are included in the central list published annually by the Govt of India.

Q20. What is state code of eligibility?

Ans.State Code of Eligibility refers to the Code of the State where a candidate has passed the +2 examination, by virtue of which they are eligible to appear for the JEE Main to be admitted to the B.E/B.Tech or B.Arch/B. programs. The Planning Courses of the colleges/institutions of the States/UT. Indian nationals who have passed the equivalent qualification examination at an institution abroad will be eligible for the State of Eligibility. The permanent address in the Passport will determine the state of eligibility.

1 Comment
  1. […] NEET (नीट) का फुल फॉर्म क्या होता है? | Full form OF N… […]

Leave a reply